maj 26, 2017

Obisk v Vrtcu Ciciban Sevnica in predstavitev slikanice

Ob izdaji slikanice 7 ujetih junakov, sem dobila pobudo, da bi lahko na svojem primeru še drugim pokazala, kako priti do svoje slikanice, kako zbrati sredstva za njeno izdajo, … Odgovorila sem, da če bi imela tako predavanje, ga ne bi začela s tem, kako se zbira denar, ampak s tem, da je potrebno razmisliti, kaj želimo Svetu dati. Kaj želimo vnesti med ljudi, kakšen vtis želimo puščati za seboj. Večkrat sem že omenila, da je bila izdaja slikanice nuja. In čeprav me v resnici junaki niso obiskali ponoči, kot sem razlagala otrokom v vrtcu, da je bila predstavitev bolj zanimiva, pa so je prišlo sporočilo čustev, kot strokovni delavni na področju dela z ljudi, res do mene. Sporočilo, da so čustva tukaj zato, da se izražajo, da se svobodno gibajo od mene do tebe, od tebe do mene. Da so čustva del nas in da smo lahko prijatelji z njimi, kar pa pomeni, da imamo tudi prijateljski odnos do njih: jih opazimo, prepoznamo, se jim posvečamo, smo v komunikaciji z njimi. Ne pa, da mižimo, ko nam kakšno od njih ne ustreza, in nato doživimo celo “bombo”, ko enkrat, ko se vse nakopiči v nas, eksplodirajo.
Moje glavno sporočilo skozi knjigo je: občutiti, občutiti, občutiti svoje notranje svetove in nato govoriti, govoriti, govoriti o svojih notranjih svetovih, spoznavati drug drugega in naše različnosti.
In tako smo skupno občutili čustva in se o njih pogovarjali, ko sva se z ilustratorko knjige Laura Pompe Sterle odzvali prijaznemu vabilu, po obisku Vrtca Ciciban Sevnica.
Otroci me vedno navdušijo, njihova notranja lepota, ki se izraža navzven v ne potvorjeni obliki pristnosti, me prevzame. Tako je bilo tudi na najinem tokratnem obisku. Še posebej pa mi srce zaigra, ko vidim, kako se otrokom dobro godi v vrtcu, ko so v varstvu vzgojiteljic, ki prepoznajo otrokove potrebe po svobodnem izražanju, gibanju, veselju.
Za gostoljuben in topel sprejem vseh otrok, vzgojiteljic in ravnateljice vrtca sva z Lauro obe zelo hvaležni.

Kaj pa so o najinem obisku napisale vzgojiteljice?

V torek, 23. 5. 2017, sta nam dopoldne s svojim obiskom v Vrtcu Ciciban Sevnica polepšali pisateljica Mateja Debeljak in ilustratorka Laura Pompe Sterle. Predstavili sta nam knjigo 7 ujetih junakov. Otroci so skozi doživeto pripovedovanje pisateljice in ob nastajajočih ilustracijah izpod umetniške roke ilustratorke spoznali nastanek knjige in njene glavne junake. Pisateljica Mateja Debeljak je v odkrivanje junakov z dialogom vključevala otroke. Otroci so z velikim interesom prisluhnili njenemu pripovedovanju, odgovarjali na vprašanja in z radovednostjo opazovali ilustracije. Ugotovili so, da so glavni junaki pravzaprav čustva, ki jih vsi občutimo. Ob zaključku prireditve sta gostji prejeli močan aplavz naših najmlajših, kar pomeni, da jim bo to prav posebno doživetje še dolgo ostalo v spominu.

Strokovne delavke vhoda Rdeča kapica Vrtca Ciciban Sevnica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.